Яребицата е птица. Описание, особености, видове, начин на живот и местообитание на яребицата

Сивата яребица е малка дива птица, подобна по размер на обикновена домашна кокошка. Има приглушен синьо-сив цвят с характерни ярки петна и пъстър модел. Това е много разпространен вид от рода на яребиците, който има обширно местообитание. Дивите пилета, както често ги наричат, имат много питателно и вкусно месо, което ги прави любим предмет на лов не само за хората, но и за голям брой диви животни и птици..

  • Произход на вида и описание
  • Външен вид и характеристики
  • Къде живее сивата яребица??
  • Какво яде сивата яребица?
  • Особености на характера и начина на живот
  • Социална структура и възпроизводство
  • Естествени врагове на сивите яребици
  • Популация и състояние на вида

Произход на вида и описание

Снимка: Сива яребица

Сивата яребица обитава цяла Евразия и дори е пренесена в Америка, където се е вкоренила много успешно. Има 8 подвида на тази птица, всеки от които се отличава със своите цветни характеристики, размер и способност за възпроизвеждане. Според учените сивата яребица произлиза от някои видове праисторически птици. Дори неандерталците са ги ловили, за което свидетелстват резултатите от множество разкопки и сериозни изследвания. Като независима порода сивата яребица е изолирана преди няколко десетки милиона години на територията на Северна Монголия, Забайкалия и оттогава тя практически не се е променила..

Видео: Сива яребица

Сивата яребица принадлежи към семейство фазанови, от порядъка на пилетата. Рядко седи на дървета и поради това се смята за сухоземна птица. Въпреки големия брой хора, които искат да пируват с него, силното влияние на метеорологичните условия върху оцеляването на потомството, суровото зимуване без полет към по-топлите райони, населението му остава доста многобройно и след неблагоприятен период бързо се възстановява.

Интересен факт: Дори световната култура не е пощадила тази сива, незабележима птица. Митовете на древна Гърция разказват за неприличния акт на гордия архитект Дедал, когато той хвърля своя ученик от скала. Но Атина превърна младежа в сива яребица и той не катастрофира. Според митовете това е причината яребиците да не обичат да летят високо, предпочитайки да прекарат целия си живот на земята..

Срещу враговете си тя има само две оръжия: пъстър цвят, който ви позволява да се изгубите в зеленината и способността да бягате бързо, само в спешни случаи сивата яребица излита, за да се опита да избяга от хищника. Предвид високите вкусови и хранителни качества на месото му, непретенциозността, птицата е доста успешно отгледана в плен, но със специална диета..

Външен вид и характеристики

Снимка: Птица сива яребица

Сивата яребица има свои доста запомнящи се характеристики, по които е лесно да се разпознае:

  • малък размер на тялото от 28 до 31 см, размах на крилете 45-48 см, тегло от 300 до 450 грама;
  • характеризира се със заоблен светлосив корем със светло петно ​​под формата на подкова, малка глава с тъмен клюн, добре развит сив гръб с характерни петнисти кафяви петна;
  • краката на този вид са тъмнокафяви, шията и главата са ярки, почти оранжеви. Оперението на женските не е толкова елегантно, както на мъжките и те често са по-малки;
  • младите индивиди имат тъмни и пъстри надлъжни ивици по страните на тялото, които изчезват, когато птицата расте.

Основната задача на пъстрия цвят е камуфлажът. Птиците преминават през линеене всяка година, което започва в началото с първични пера, след това преминава към други и завършва напълно едва към края на есента. Поради плътността на оперението и редовното линеене, яребиците могат да живеят дори и в снега с умерена слана. По-голямата част от всички индивиди, живеещи в природата, не извършват ежегодни полети до по-топлите региони, но остават да зимуват на мястото си на постоянно обитаване. В търсене на храна те копаят дупки в снега с дължина до 50 метра, в особено студени периоди се събират в тях на цели групи, затопляйки се взаимно.

Къде живее сивата яребица??

Снимка: Сива яребица в Русия

Сиво-синята яребица се среща почти навсякъде в южните и централните части на Русия, Алтай, Сибир, в много европейски страни, включително Германия, Великобритания, Канада и Северна Америка и Западна Азия. Естественото местообитание са южните райони на Западен Сибир, Казахстан.

Нейните любими места:

  • гъста гора, горички, горски ръбове;
  • ливади с гъста, висока трева, открита територия с островчета от храсти, дерета;
  • в някои случаи сивата яребица охотно се установява в блатисти местности, но избира сухи острови с гъста растителност.

За най-удобни условия, тя се нуждае от пространство и наличието на голям брой храсти, висока трева, където можете лесно да се скриете, да изградите гнездо и да намерите храна. Често яребицата се установява близо до полета с посеви от овес, елда, просо. Помага на земеделието, като кълве вредни насекоми и различни безгръбначни, които застрашават реколтата..

Интересен факт: След като са избрали място за престой, сивите яребици никога не го напускат. Тук през целия си живот те изграждат гнезда, отглеждат потомство, хранят се, от своя страна порасналите пилета също ще останат на същата територия.

Сега знаете къде живее сивата яребица. Да видим какво яде.

Какво яде сивата яребица?

Снимка: Сива яребица сред природата

Възрастните от този вид се хранят предимно с растителни храни: трева, растителни семена, плодове, понякога те допълват диетата с малък дял от животинска храна. Нарастващото потомство се храни изключително от насекоми, червеи, различни ларви и паяци, докато растат, те постепенно преминават към обичайната диета за възрастни.

Всички храни за птици се получават изключително в земята. През зимата диетата става много оскъдна, яребиците трябва да разбият снега със силните си лапи, за да стигнат до дивата трева и нейните семена. В това често им помагат заешки дупки. Понякога те могат да се хранят на земеделски ниви със зимна пшеница, при условие че снежният слой не е много голям.

В особено тежки зими, които обикновено идват след дъждовно лято и есен с лоша реколта, те са склонни да се доближават до местата на пребиваване на хората, да летят до хранилките на животновъдните ферми в търсене на купчини слама, където лесно можете да намерите зърнени култури. През пролетта се ядат предимно сочни части от растения, смесени с насекоми. Хората бързо се възстановяват от гладна зима и са готови да излюпят пилета до началото на лятото..

Не се препоръчва да се използва обикновена храна за птици за домашно отглеждане на сивата яребица. Необходимо е да го приведете възможно най-близо до естествената диета, в противен случай е възможна смъртта им, отказ от снасяване на яйца и излюпване на потомство.

Особености на характера и начина на живот

Снимка: Сиви яребици

Сивата яребица се счита предимно за сухоземна птица. Тя е в състояние да тича бързо и ловко да маневрира във висока трева, между дървета и храсти. Излита главно при наличието на сериозна опасност и в същото време много силно маха с криле, лети на кратко разстояние ниско над земята и след това отново каца, заблуждавайки хищника. Понякога той може да лети на кратки разстояния в търсене на храна и в същото време не преминава границите на обичайната си територия, но това не означава, че не е способен на дълги полети - той също е по силите му.

По време на бягането дивото пиле става строго вертикално, повдигайки високо главата си, а при нормално ходене се движи малко прегърбено, оглеждайки се с напрегнат поглед. Това е много срамежлива и тиха птица, рядко можете да чуете гласа й. Дори само по време на брачни игри или по време на изненадваща атака, когато издават много силен звук като съскане.

През деня храненето на яребиците отнема само 2-3 часа, през останалото време те се крият в гъсталаците, почистват перата си и се грижат за всички шумолене. Най-активните часове падат рано сутрин и вечер, нощта е времето за почивка.

Интересен факт: От региони с особено снежна зима, с настъпването на студено време, сивите яребици отиват на юг, тъй като е невъзможно да се стигне до храната под дебел слой сняг. В други местообитания дивите пилета остават да зимуват и през целия си живот извършват само редки полети на кратки разстояния в търсене на храна.

Социална структура и възпроизводство

Снимка: Птица сива яребица

Този вид яребица е моногамна. Двойките сред дивите пилета често остават за цял живот. И двамата родители участват еднакво в храненето и защитата на потомството. Дивите пилета снасят яйца веднъж годишно в самото начало на май от 15 до 25 яйца наведнъж. Гнездата на яребици са построени точно на земята, скривайки ги в тревата, под храсти и дървета. По време на инкубацията, която продължава около 23 дни, женската само от време на време оставя съединителя за храна; по време на нейното отсъствие, мъжкият е близо до гнездото и е чувствителен към ситуацията около.

Когато се появи хищник или друга опасност, двамата се опитват да отклонят цялото внимание към себе си, като постепенно се отдалечават от съединителя и след това, при липса на заплаха, се връщат. Мъжките много често умират през този период, жертвайки се за безопасността на своите пилета. Въпреки високата жизнеспособност на потомството, в особено дъждовни години цялото пило може да умре наведнъж, тъй като гнездата са разположени на земята. Потомството се излюпва почти едновременно и буквално веднага готово да следва родителите си през територията на пребиваване на разстояние до няколкостотин метра. Пилетата вече имат оперение, виждат и чуват добре, учат се бързо.

Интересен факт: Седмица след раждането пилетата на сивата яребица вече са в състояние да излетят и след няколко седмици са готови за полети на дълги разстояния с родителите си.

Сивите яребици са социални птици, които постоянно взаимодействат помежду си. В южните райони те живеят в стада от 25-30 индивида, в северните райони стадата наброяват наполовина по-малко птици. Ако единият от родителите умре, тогава вторият се грижи изцяло за потомството; ако двама умрат, пилетата остават на грижите на други семейства от яребици, живеещи наблизо. В особено сурова зима птиците се събират в сплотени групи и се държат наблизо в малки снежни бърлоги, тъй като е по-лесно да се затоплят заедно и с настъпването на размразяване те отново се разпръскват по уединените си места..

Естествени врагове на сивите яребици

Снимка: Чифт сиви яребици

Сивите яребици имат много естествени врагове:

  • хвърчила, гирколани, сови и други грабливи птици, дори гарвани могат да ловуват растящи яребици;
  • порове, лисици, полярни лисици и много други хищни обитатели на гори, полета.

Поради такова изобилие от врагове рядка яребица живее до 4-годишна възраст, въпреки че при благоприятни условия много индивиди могат да живеят до 10 години. Тя практически няма какво да се предпази от хищници, освен камуфлажните си цветове. Сивата яребица се счита за лесна плячка. Ето защо женската и мъжката се грижат и защитават потомството си по такъв начин. Само поради високата плодовитост и бързата адаптация на пилетата, популацията на дивите пилета не е застрашена от изчезване.

В допълнение към естествените врагове, активното използване на различни пестициди в земеделието също носи значителни щети на популацията от сиви яребици. Ако ято живее близо до населено място, тогава дори котки и кучета могат да ги посещават, за да печелят от млади индивиди. Таралежи, змии лесно разбиват гнездата и се хранят с яйца. Особено мразовитите и снежните зими също са причина за смъртта на голям брой яребици. През този период те са много отслабени поради недостатъчно количество храна и стават лесна плячка за хищници..

Популация и състояние на вида

Снимка: Сива яребица през зимата

В момента сивата яребица не е в Червената книга на Русия, за разлика от братовчеда си, бялата яребица, която е заплашена от пълно изчезване. Състоянието на този вид е стабилно поради много висока плодовитост, оцеляване на потомството.

От края на седемдесетте години са минали векове, населението му е започнало да намалява навсякъде, мнозина свързват това с химическия състав и пестицидите, използвани за обработка на селскостопанските полета. Освен това бързо разрастващите се градове заемат обичайните местообитания на сивите яребици, дори обикновените дворни кучета стават заплаха за тяхното потомство. Например в Ленинградска област днес има не повече от хиляда индивида, в Московска - малко повече. Поради тази причина сивата яребица е в Червената книга на тези райони и няколко други в централната част на страната..

Наблюдателите на птици поддържат популацията от яребици, като редовно освобождават индивиди, отглеждани преди това във волиери, в естественото им местообитание. В изкуствени условия те се чувстват много комфортно и след това в природата бързо се вкореняват, дават потомство. Прогнозите са повече от положителни, според експерти популацията може да бъде възстановена навсякъде и няма опасност от пълно изчезване за сивата яребица - самата природа се е погрижила за този вид, награждавайки го с висока степен на плодовитост.

Сивата яребица, въпреки факта, че е дива птица, е близо до хората в продължение на много хиляди години. Това е бил желан трофей за древните ловци и оттогава нищо не се е променило - също се ловува, месото му се смята за вкусно и питателно. Също така лесно се опитомява, отглежда се във волиерни условия..

Яребицата е птица. Начин на живот и местообитание на яребица

Най-известната и популярна птица сред ловците е яребицата. Мнозина я познават от детството. Със своите характеристики той прилича на домашно пиле и принадлежи към семейство тетерукови.

Всички птици от този вид са предимно заседнали. Освен това, за да оцелеят, те трябва да преминат през много тестове в екстремни условия. Има няколко вида яребици, които до известна степен се различават една от друга по външния си вид и поведение..

Характеристики и местообитание на яребицата

Един от представителите на този вид е пъстърмата. Жителите на Северното полукълбо я познават много добре. Тази птица има подчертано развит диморфизъм..

Това е състояние на живо същество, при което то променя външния си вид в зависимост от околната среда и метеорологичните условия. Ptarmigan винаги сменя оперението си, така че да стане като цяло невидим с невъоръжено човешко око.

Яребица мъжки и женски

Той е малък по размер. Дължината на тялото на средната птица е около 38 см. Теглото й достига 700 грама. През зимния сезон цветът на тази птица е почти напълно бял, което прави възможно тя да остане напълно незабелязана..

Само от време на време можете да забележите черни петна по опашните му пера. През есента яребицата се променя забележимо. Перата й придобиват бял тухлен и дори бяло-кафяв цвят с алени вежди.

Освен това има случаи, че тези птици имат вълнообразен цвят в оперението или просто жълти петна по него. Но основният цвят остава бял. Снимката на яребицата е потвърждение на това..

Женската птица се различава значително от мъжката си. Обикновено размерът му е по-малък и променя цвета си малко по-рано. През зимата женската яребица има по-светъл цвят от мъжката, така че за ловците няма да е трудно да различат кой е пред тях..

През зимата козината е особено красива. Оперението му се увеличава и по опашката и крилата се появяват по-дълги пера. Това не само украсява птицата, но и я спасява от силни студове. Не е много лесно за ловците и големите диви животни, които предпочитат да ловят яребица, да я намерят в снега. Това дава на птицата огромен шанс да оцелее..

Дебелите пера растат по крайниците на тази птица, което я спасява от силни студове. На четири от лапите й през зимата растат нокти, които помагат на птицата да стои стабилно в снега, както и да копае подслон в него..

На снимката коприна

Сивата яребица обикновено е малко по-малка от бялата яребица. Средната му дължина е 25-35 см, а теглото му е от 300 до 500 грама. Появата на тази птица, поради сивия си цвят, е доста скромна..

Но не цялата птица е сива, коремът й е бял. Поразителна е кафява подкова, която се вижда ясно на корема на тази птица. Тази подкова се вижда ясно както при мъжете, така и при жените..

Женската на сивата яребица е значително по-малка от мъжката си. Също така отличителната черта на подковата по корема й отсъства в ранна възраст. Появява се вече, когато яребицата навлезе в детеродна възраст..

Можете да различите женската от мъжката сива яребица по наличието на червени пера в областта на опашката. Представителите на силния пол на яребиците нямат такива пера. Главата на двата пола има наситен кафяв цвят. Цялото тяло на тези птици е покрито с тъмни петна..

На снимката е сива яребица

Крилата на всички видове яребици не са дълги, опашката също е къса. Краката са покрити с козина само при тези представители на този вид птици, които живеят в северните части. Южняците не се нуждаят от такава защита.

Всички яребици са най-привлечени от откритото пространство. Те обичат горската степ, тундрата, пустинята и полупустинята, средните планини и алпийските ливади. В северните ширини птицата яребица не се страхува от близките населени места.

По принцип всички яребици са заседнали. Каменната яребица е една такава птица. Само яребиците от птици и тундра през зимата са леко преместени на юг, а сивите летят от Сибир до Казахстан..

Азия, Северна Америка, Европа, Гренландия, Нова земя, Монголия, Тибет, Кавказ са най-любимите места за всякакви яребици. Те могат да бъдат намерени и в САЩ и Канада..

На снимката е каменна яребица

Естеството и начинът на живот на яребицата

Яребиците са много предпазливи птици. Докато търсят храна за себе си, те стъпват много внимателно, непрекъснато се оглеждат, за да не попаднат в лапите на някой хищник и да избегнат всякаква опасност.

По време на брачния сезон и гнезденето яребиците се опитват да намерят своята половинка. В това отношение те са моногамни. През есента тези двойки се обединяват в малки стада. Това не означава, че гласовете им са звучни, най-вероятно изглежда като плач. Този плач може да се чуе дори на 1-1,5 км. В търсене на храна птиците се катерят по неравности и камъни, като същевременно изпъват вратовете си.

И веднага щом усетят опасност, те веднага се опитват да се скрият в снега или тревата, разчитайки на факта, че ще останат незабелязани поради камуфлажния си цвят. Яребиците не са фенове на летенето.

Ако трябва да направят това, те летят много бързо с често махане на крилата. Те предпочитат най-вече да тичат. Правят това доста умело и бързо..

Най-често яребицата бяга, но понякога трябва да лети

Тези птици се адаптират относително лесно и бързо към суровите климатични условия. Птицата става шумна по време на брачния сезон, когато мъжкият се опитва да привлече вниманието..

През останалото време яребиците се държат тихо и спокойно, за да не бъдат забелязани от хищниците. От есента тези птици натрупват големи мазнини и енергийни резерви. Поради това през зимата те могат да седят дълго време в снежни заслони, да избягат от виелица и да не изпитват ужасен глад. Може да продължи дни.

Яребицата е дневна птица. Тя е будна и получава храна през деня. Понякога може да отнеме 3-3,5 часа на ден. А нощният им сън трае около 16-18 часа.

На снимката е тундра яребица

Хранене на яребица

Диетата на яребиците включва предимно растителна храна. Те предпочитат семена от различни плевели, зърнени култури, като плодове, пъпки на дървета и храсти, както и листа и корени.

Случва се тези птици да могат да пируват с насекоми. Такава храна се получава от природата от яребици през лятото. През зимата им е малко по-трудно да си набавят храна. Те се спасяват от зимни култури, замразени плодове и останки от пъпки със семена. Случва се, но изключително рядко, тези птици да умрат от глад през зимата..

Размножаване и продължителност на живота на яребицата

Яребиците са много плодовити. Те могат да снасят по 25 яйца. Яйцата се излюпват в рамките на 25 дни. Мъжкият участва активно в този процес. Яребиците са много грижовни родители. Раждат се доста възрастни и независими пилета.

Поради факта, че ловът на яребица се извършва не само от ловци, но и от хищни животни, продължителността на живота им не е твърде висока. Живеят средно около 4 години..

Много хора експериментират и се опитват да имат домашна яребица. Те са добри в това. Развъждането на яребици не изисква големи разходи, както финансови, така и физически..

На снимката е пиле гнездо и яребица

Достатъчно е да си купите яребица и да създадете всички условия за нея, при които тя ще даде добро потомство. Малцина знаят как да хванат яребица без пистолет, въпреки че такива методи са възможни. Тя може да бъде привлечена и уловена с мрежи, пластмасова бутилка, примки и бримки. Всички тези методи са добри, ако подхождате правилно и индивидуално..

Сива яребица: местообитание, описание и характеристики

Сивата яребица е представител на реда на пилетата от семейство фазанови. Орнитолозите предполагат, че този вид се е образувал на територията на съответните съвременни Монголия и Забайкалия по време на късния плейстоцен, тоест преди около 2,5 милиона години. По-късно ареалът на птиците се разшири значително. Има данни за неандерталци, които ловят яребици. Проучванията потвърждават, че древните хора са ценяли високо дивото пилешко месо и са го смятали за деликатес. Така яребицата отдавна е обект на лов за хората..

Описание и особености на птицата

Как изглежда яребица:

  • малка глава с цвят на тъмно охра;
  • бузи и гърди с по-светъл жълто-кафяв оттенък;
  • тялото е закръглено със сиво-синьо оперение и тъмен десен на гърба;
  • коремът е „украсен“ с прашинка, наподобяваща подкова;
  • кафяви ивици отстрани на тялото;
  • оперение на опашката - червено;
  • краката и клюнът са тъмни, почти черни;
  • дължина на тялото 28-33 см;
  • тегло на птиците 300-450 гр.;
  • размах на крилете от 45 до 49 см.

Непълнолетните се разпознават лесно по тъмносивите ивици по тялото. Яркостта на оперението е по-скромна при жените, отколкото при мъжете. Не напразно птиците се наричат ​​диви пилета. Можете да разпознаете яребиците по звуците, които издават птиците: крякането на женските е много подобно на домашните пилета, а крякането на мъжките донякъде напомня на пеенето на петли.

Галерия: сива яребица (25 снимки)

Среда на живот

Местообитанието на дивото пиле е Европа, Мала Азия, Западен Сибир, Карелия, Средният Урал, Алтай, Узбекистан. Птицата се установява в степите, поради което яребицата често се нарича степ (поле). Тази птица може да се намери и в гори, равнини и планински райони. Зърнени полета, горски сечи, блата - особено обичани от пилетата.

Начин на живот и поведение

Степната яребица постоянно живее на едно място, не понася добре миграцията. Само екстремни обстоятелства могат да принудят птиците да се движат. Например липса на храна или постоянна заплаха за живота. Промяната на местообитанието се отразява негативно на нервната система на дивите пилета. Птиците стават срамежливи, нервни.

Птиците прекарват зимния и есенния период в събиране на стада, а през пролетта, по време на размножителния период, те образуват двойки. Двойката избира място за гнездене и мъжкият внимателно пази "семейното имущество". Птиците са активни сутрин и вечер, основното им занимание е търсенето на храна. Степните пилета прекарват деня и нощта на уединени места, скривайки се от хищници.

Тъй като този вид яребица не обича да лети, птиците се опитват да се държат тихо и неусетно, за да не бъдат виждани от хищници. Когато е застрашено от врагове, пилето се издига на малка височина и, прелетявайки разстояние от няколкостотин метра, умело се крие в храста или тревата. Птиците се движат на тирета, от време на време пляскат, за да летят на кратко разстояние. Затова яребиците имат здрави крака с развити мускули за бягане..

Забележителни са местата, където зимата на яребиците. Преди да падне дълбок сняг, степните пилета прекарват нощта, скупчвайки се на групи от 5-10 индивида. Такива "компании" се крият в низини и гъсти храсти, където няма вятър и топлината може да бъде спестена. След обилни снеговалежи полските пилета копаят за себе си легла с отворени върхове. Няколко птици спят в леглата и се затоплят. Ако снегът е рохкав, тогава птиците нощуват една по една. В снежната маса пилето изкопава истински тунел със спалня в края, където прекарва нощта в топлина и безопасност.

Хранене и размножаване

Какво ядат яребиците. Основата на диетата на птиците е растителността: семена, корени, съцветия. Въпреки че полските пилета не отказват бръмбари, гъсеници, паяци и ларви. Силни крака с остри нокти за разхлабване на горните слоеве на почвата и получаване на храна.

Зимата е най-трудното време за оцеляване, намирането на храна под снега не е лесно. Ето защо яребиците, сгушени в стада, се държат по-близо до човешкото обитаване. Зърната, останали в полетата след прибиране на реколтата, помагат на птиците да оцелеят.

Размножаване. Началото на брачния сезон за степните пилета се случва през април или май, в зависимост от метеорологичните условия. Мъжките и женските са моногамни, двойките се формират за цял живот. Мъжкият, раздул оперението си, изпълнява характерен чифтосващ танц и "гарва". Първата жена, която обръща внимание на кандидат за съпрузи и се превръща в негова избраница.

Двойката подрежда гнездо във висока трева до гъсти храсти и близо до дървета. Бъдещите родители внимателно изолират гнездото с пера и пух, листа, мека трева. Птиците са плодородни. Женските могат да снасят наведнъж 12-25 яйца. Пилетата имат висока степен на оцеляване.

Двойките сиви яребици образуват примерни семейства. Мъжкият участва във всички етапи на отглеждане на пилета от инкубация на яйца до хранене, а също така активно защитава потомството си. Когато хищниците атакуват, мъжкият поема основния удар, той е готов да защити женската и пилетата дори с цената на живота си. Бебетата растат много бързо. Те достигат размер за възрастни до 4 месеца. Полово зрялата птица става на 12 месеца от живота.

Врагове на пилета в природата

В плен яребиците живеят до 10 години. Поради вкусното месо и непретенциозността при отглеждането на степни пилета те се отглеждат в птицеферми. В дивата природа, поради лошото хранене и многобройните врагове, продължителността на живота на птиците е ниска, само 4-5 години. Дивите пилета са застрашени от:

  • грабливи птици: гирфалкон, сови, хвърчила;
  • малки и средни хищници: лисици, порове, полярни лисици, куници;
  • в близост до човешки жилища, котките и плъховете представляват заплаха.

Значително намалява броят на ловните видове и човешката икономическа дейност.

Защита на сивата яребица

Степното пиле се нуждае от човешки грижи и защита, но въпреки това птицата не е включена в Червената книга. Наблюдателите на птици класифицират дивите пилета в петата категория, т.е. вид, който възстановява собствения си брой. Плодовитостта на птиците спасява вида от изчезване. Способността на едно пиле да снася повече от 20 яйца наведнъж е наистина уникална..

Въпреки широкия диапазон, стадата диви пилета са малки, около 30-40 индивида. За съжаление, дори при висока плодовитост, има постоянен спад в броя на птиците. Количественият показател се влияе не само от метеорологичните условия и климатичните условия, но и от използването на минерални торове, както и от използването на агресивни химикали в агрономията. Торове, нанесени върху почвата, вредители, пръскани върху зърнени полета, често се оказват отровни за птиците.

Като мерки за опазване на природата, насочени към поддържане на възстановяването на вида, се извършват следните действия:

  • налага се забрана за лов на диви пилета;
  • житни полета не се събират напълно, оставяйки недокоснати уши близо до дерета и храсти;
  • използвайте торове и репеленти, които са безопасни за птиците;
  • организира залавянето на бездомни животни, унищожаване на плъхове.

Сивата яребица се отнася до птици, които без никакво преувеличение са живели до хората от векове. Оцеляването и проспериращото съществуване на даден вид до голяма степен зависи от човешките действия.