Межняк: тетерук и тетерев в едно лице

Реших да споделя забавен случай по време на лов - получих истински „межняк“ и тук според мен не е необходимо генетично изследване.

снимка: Семина Михаил

Регионът Архангелск по отношение на водолюбивите птици и резерватите за планински дивеч е едно от местата, където дори в наши дни можете да планирате ловен маршрут с всякаква сложност, с изключение на патица и тетерев, да се срещнете един на един с мечка - господаря на тайгата.

С една дума, страната на почти недокосната тайга красота.

Ето ни, Жданов Сергей Леонидович, Пшеничен Анатолий Викторович и аз, обаче, не толкова често, колкото бихме искали, ходим там, за да ловуваме водоплаващи птици или дивеч.

Ние, като всеки утвърден колектив, имаме любимите си проучени места, може да се каже, собствени пътеки, по които има езера и реки, богати на риба, има тайгови колиби, където винаги можете да отседнете през нощта, да се затоплите, да подредите лов боеприпаси и просто прекарайте една-две нощи в добре загрята печка, поглезете се, както се казва, на различни теми, естествено, произнасяйки ловен тост за успешни трофеи, а ако нямате късмет с плячката, просто се отпуснете, защото, както разбираме, най-много основното е комуникацията с природата, самият процес на лов.

И на 22 октомври най-накрая настъпи хубаво време: малко слана, слаб сняг - и планирахме пътуване до тайговите гори на Пинега, до района на река Сотка, езерото Окуневое.

Както обикновено, ден преди да се съберем на среща за планиране, разработихме маршрут, направихме списък какво и на кого да вземем, като цяло, обичайния процес на лов.

И ето ни на планираното място, хижата на тайгата е чисто пометена, както се очаква, има запас от сухи дърва за огрев и някои провизии.

След дълго пътуване всички, разбира се, бяха доста уморени, но всеки има свои собствени основни отговорности. Серьожа обича да се занимава с битови проблеми, да поправя осветлението, да разпределя местата за спане, той самият, разбира се, на първото ниво, да подреди масата добре, но ние с Толя просто трябва да не закъсняваме на ловната маса.

И тогава премина тиха звездна нощ на тайгата, зората малко осъмна. Сережа дава командата "издигане". Чай се пие. „Подготовка за кампанията“, заповядва отново приятел. Не можете да спорите със Серьожа, може би можете да го лишите от вечерна чаша. След като събрахме туристическа раница, с Толя тръгнахме по познат маршрут към старите отсечени парцели, където винаги се намират пилета.

След като изминаха около два километра, те отгледаха две дървесни тетереви на максимално разстояние, не им се наложи да стрелят. Решихме да се насочим от поляната към познато място, където все още можете да видите в изобилие плодовете от боровинки, червени боровинки и това е любима храна за планинския дивеч.

След като преминахме паралелни курсове от триста метра, отгледахме стадо плитки, около 20 индивида. На тези места птицата не е уплашена, следователно цялото голямо семейство кацна на самотна бреза и въпреки че разстоянието беше ограничаващо, около 60 метра, двамата с Толя стреляхме едновременно, в дублет. Резултатът е два чисто бити косача.

И каква беше нашата изненада, когато открихме, че един от кръстоските между плитка и глухар - малък черен клюн, без брада, особен цвят, къса раздвоена опашка.

Връщайки се в хижата, прекарахме цялата вечер в „шеги“ за необичаен трофей. На този ден на полето беше поздравен и Сережа, той е опитен, сръчен ловец, буквално на триста метра от своето жилище за нощта той устрои засада на пясъчен хълм на борова гора и късметът не закъсня - той взе стар голям глухар.

Смес от дървен тетерук и тетерев

Модератор: RSIMO995

Потребители, разглеждащи този форум: няма регистрирани потребители и 1 гост

А. С. Малчевски, Й. Б. Пукински
"ПТИЦИ НА ЛЕНИНГРАДСКИЯ РЕГИОН
И СЪЕДИНЕНИ ТЕРИТОРИИ "

Естествени хибриди на тетерев

Както знаете, птиците от тетерук представляват особен интерес поради способността им да образуват междуродови хибриди. Въпреки че кръстосаните кръстоски са доста често срещани, въпреки това не се срещат често в природата. В северозападната част на RSFSR, както и на други места, межнякът (Lyrurus letrix X Tetrao urogallus) е най-често срещаният - потомството на тетерев и глухар. Межняков е наблюдаван и ловен предимно в гъсто населени райони на региона, където численото съотношение на половете при дървесните тетереви най-често се нарушава поради прекомерното отстрелване на стари мъже на лек. Извлечен в Ленинградска област. Mezhnyaks, съхранявани в колекцията на Ленинградския университет и ZIN на Академията на науките на СССР, се различават донякъде в цвета на оперението и формата на опашката. За всички е характерен специален лилав оттенък на перата на гърдите, който не е характерен нито за тетерука, нито за глухара. На крилото няма бяло „огледало“, или то е едва забележимо. Клюнът винаги е тъмен и малък, но по-голям от тетерева. При някои птици опашката е с форма на ветрило, като при глухар, при други е близка по форма до тетерев, но не образува „лира“. Успяхме да наблюдаваме поведението на межняка в природата през пролетта на 1957 г. няколко дни подред. Редовно летеше до тетерева в района на селото. Кавголово се държеше агресивно към течащия тетерев, произнасяше „скиркание“, подобно на глухаря, и практически не оставяше петлите да косят. Година по-късно, в същия район, но на други течения, наблюдавахме още два межници, които се държаха по подобен начин. Друг път, през май 1978 г., межняк се среща на тетерев близо до ул. Орехово (фиг. 69).
На територията на Ленинградска област. бяха взети и хибриди между тетерев и пъстърва (Lyrurus tetrix X Lagopus lagopus) [Bichner, 1884]. Тези птици са сходни по общ външен вид с пъстърмата, въпреки че имат и характеристики, наследени от тетерука. Те имат по-голям клюн от пъдрата, а пръстите на краката са сравнително слабо пернати. През зимата хибридът обикновено е бял, но гърбът, раменете и горната опашка са покрити с тъмни пера, а на гърдите, шията и главата има зони с напълно черно перо..

Фигура: 69. Межняк - кръстоска между глухар и тетерев (Tetrao urogallus X Lyrurus tetrix)
на течението на тетерука. Площ ул. Орехово на Карелския провлак, май 1978 г..
Снимка от С. Н. Кузнецов.

Известно е, че кръстоска между тетерев и лешников тетерев (Lyrurus tetrix X Tetrastes bonasia) е най-рядкото явление (фиг. 70). В световните колекции има само няколко копия на такива хибриди [Stuwe, 1971]. Две от тях са минирани край Санкт Петербург в района на селото. Токсово през 1860 г. от В. Е. Андреевски [Bikhner, 1884]. В момента единият екземпляр се намира в изложбената зала на Зоологическия музей на Академията на науките на СССР, другият е в Ленинградския университет. И двете птици са мъжки, много сходни по размер и цвят на оперението. И двете са взети от едно и също пило. По принцип те са подобни на мъжките лешникови тетеруци, но по-големи и имат удължена шия и опашка. Външните кормила са силно увеличени и извити навън. Червеното перо, характерно за лешниковия тетерев, отсъства и е заменено от черно-кафяво. На гърдите и гушата има черно-бял люспест модел. Черният цвят на гърлото има по-голямо разпространение от този на лешника и се простира до бузите и челото. Белият полу-пръстен, ограничаващ черното гърлено петно, е същият като този на мъжката лешникова тетерева.

Фигура: 70. Плашило от кръстоска между тетерев и лешник (Lyrurus tetrix x Tetrastes bonasia)
- най-редкият хибрид.
Той е добиван в района на селото. Токсово през 1860 г. от В. Е. Андреевски.

Причините за появата на междуродовите хибриди на тетерукови птици и особеностите на тяхното поведение в природата заслужават специално проучване. Водещата роля, очевидно, принадлежи на тетерева, който при липса на мъжки дървесен тетерук, катерица и лешников тетерев може да се чифтосва с женските от тези видове. Това се улеснява от припокриването на местообитанията, често срещаните срокове за размножаване и сходството в позите, заети от женски тетереви преди копулация..

Семьонов Старейшина
Съобщения: 8906 Регистриран: 18 януари 2007 г., 23:22 -> Опит: 13 години 4 месеца 22 дни От: Severodvinsk Благодари: 495 пъти. Благодари: 811 пъти.

[quote = "MIC"]
Вариантът, че това е кръстоска между два различни вида гъски, не изключвам. Така например, вестник "ROG" публикува снимка с кръстоска между тетерук и тетерев.

Татко ми каза, че е видял такава птица, той е отлетял към косачинското течение, но не се е качил, бил е много по-голям от косача и неразбираем цвят, хибрид като цяло.

Семьонов Старейшина
Съобщения: 8906 Регистриран: 18 януари 2007 г., 23:22 -> Опит: 13 години 4 месеца 22 дни От: Severodvinsk Благодари: 495 пъти. Благодари: 811 пъти.

Livi 1-ви клас специалист
Съобщения: 413 Регистрирани: 31 януари 2009 г., 20:47 -> Опит: 11 години 4 месеца 9 дни От: Архангелск Благодари: 9 пъти. Благодарен: 60 пъти.

  • Уебсайт

дървосекач Super-pro
Съобщения: 6912 Регистриран: 05 ноември 2007, 09:02 -> Опит: 12 години 7 месеца 5 дни От: Архангелска област. Благодари: 231 пъти. Благодари: 1366 пъти.

  • Уебсайт
  • ICQ

Семьонов Старейшина
Съобщения: 8906 Регистриран: 18 януари 2007 г., 23:22 -> Опит: 13 години 4 месеца 22 дни От: Severodvinsk Благодари: 495 пъти. Благодари: 811 пъти.

Както дървен тетерук, така и козач

След като прочетох в "ROG" № 3, 2008 г. статия за необичаен трофей - странен тетерев, реших да споделя забавен инцидент по време на лова - получих истински "межняк" и тук според мен няма нужда от никакво генетично изследване.
Регионът Архангелск по отношение на водолюбивите птици и резерватите за планински дивеч е едно от местата, където дори в наши дни можете да планирате ловен маршрут с всякаква сложност, с изключение на патица и тетерев, да се срещнете един на един с мечка - господаря на тайгата.
С една дума, страната на почти недокосната тайга красота.
Ето ни, Сергей Леонидович Жданов, Анатолий Викторович Пшенични и аз обаче не ходим там толкова често, колкото бихме искали да ловуваме за водоплаващи птици или планински дивеч.
Ние, както всеки утвърден колектив, имаме любимите си проучени места, може да се каже, собствени пътеки, по които има езера и реки, богати на риба, има тайгови колиби, където винаги можете да отседнете през нощта, да се стоплите, да подредите лов боеприпаси и просто прекарайте една-две нощи до добре загрята печка, глезете, както се казва, на различни теми, естествено, произнасяйки ловен тост за успешни трофеи, а ако нямате късмет с плячката, просто се отпуснете, защото, както разбираме, най-много основното е комуникацията с природата, самият процес на лов.
И на 22 октомври най-накрая настъпи хубаво време: малко слана, слаб сняг - и планирахме пътуване до тайговите гори на Пинега, до района на река Сотка, езерото Окуневое. Както обикновено, ден преди да се съберем на среща за планиране, разработихме маршрут, направихме списък какво и на кого да вземем, като цяло, обичайния процес на лов.
И ето ни на планираното място, хижата на тайгата е чисто пометена, както се очаква, има запас от сухи дърва за огрев и някои провизии.
След дълго пътуване всички, разбира се, бяха доста уморени, но всеки има свои собствени основни отговорности. Серьожа обича да се занимава с битови проблеми, да поправя осветлението, да разпределя местата за спане, той самият, разбира се, на първото ниво, да подреди масата добре, но ние с Толя просто трябва да не закъсняваме на ловната маса.
И тогава премина тиха звездна нощ на тайгата, зората малко осъмна. Сережа дава командата "издигане". Чай се пие. „Подготовка за кампанията“, заповядва отново приятел. Не можете да спорите със Серьожа, може би можете да го лишите от вечерна чаша. След като събрахме раница, двамата с Толя тръгнахме по познатия маршрут към старите изсечени парцели, където винаги се намират отводки. След като изминаха около два километра, те отгледаха две дървесни тетереви на максимално разстояние, не им се наложи да стрелят. Решихме да се насочим от поляната към познато място, където все още можете да видите в изобилие плодовете от червени боровинки, червени боровинки и това е любима храна за планински дивеч. Преминали паралелни курсове от триста метра, те вдигнаха стадо плитки, около 20 индивида.
На тези места птицата не е уплашена, следователно цялото голямо семейство кацна на самотна бреза и въпреки че разстоянието беше ограничаващо, около 60 метра, двамата с Толя стреляхме едновременно, в дублет. Резултатът е два чисто бити косача.
И каква беше нашата изненада, когато открихме, че един от кръстоските между плитка и глухар - малък черен клюн, без брада, особен цвят, къса раздвоена опашка.
Връщайки се в хижата, прекарахме цялата вечер в „шеги“ за необичаен трофей. На този ден на полето беше поздравен и Сережа, той е опитен, сръчен ловец, буквално на триста метра от своето жилище за нощта той устрои засада на пясъчен хълм на борова гора и късметът не закъсня - той взе стар голям глухар.
В потвърждение на успешен лов изпращаме снимка, смятаме, че за много ловци такъв трофей ще бъде чудесен трик и може би тема за дискусия.
А.И. БОГДАНОВ,
опитен ловец
Снимка от редакционния архив

Публикувано в: „Российская Охотнича Газета“ No 17 (717) от 23.04.2008г

Семьонов Старейшина
Съобщения: 8906 Регистриран: 18 януари 2007 г., 23:22 -> Опит: 13 години 4 месеца 22 дни От: Severodvinsk Благодари: 495 пъти. Благодари: 811 пъти.

Форум на ловците - tathunter.ru

  • Теми без отговор
  • Активни теми
  • Търсене
  • нашия екип

Межняк е хибрид от тетерук и тетерев. Други хибриди

  • версия за печат

Межняк е хибрид от тетерук и тетерев. Други хибриди

  • Цитат

Публикувано от ramon »11 октомври 2013 г. 22:40

Рядовите птици представляват особен интерес за ловците, но малко хора осъзнават, че са способни да образуват междуродови хибриди. Съществува мнение на орнитолозите, че межняците се наблюдават и ловуват главно в райони, в които численото съотношение на половете при дървесните тетереви най-често се нарушава поради прекомерното изстрелване на стари мъже на течове. Следователно Межняк е по-често кръстоска между глухар и глухар, по-рядко между глухар и тетерев. По външен вид, форма и цвят той заема средно положение между двамата родители, съчетава чертите както на тетерука, така и на тетерева. По-голямото сходство с който и да е от двата вида зависи от това към кой вид принадлежи майката..

Горната част на главата на петел межняк е или лъскаво черна, или изпъстрена със сиви петънца и тънки зигзагове на черен фон. Клюнът винаги е тъмен и малък, но по-голям от тетерева. За всички е характерен специален лилав оттенък на перата на гърдите, който не е характерен нито за тетерука, нито за глухара..
Горните части на крилата му са чернокафяви на цвят, осеяни със сиво оцветяване, широка, почти бяла ивица преминава през опашните пера от втори ред, а в краищата на същия цвят има граница.
Опашката е с плитка кройка, черна, понякога има бели ръбове в краищата на перата. При някои птици е с форма на ветрило, като при глухар, при други е близка по форма до тетерев, но не образува „лира“.
Оперението на долната част на тялото е черно, в предната половина на врата и на гушата с лилав блясък, отстрани със сив цвят и понякога покрито с бели петна. Перата на бедрата са бели, перата на метатарзуса са пепеляво сиви. Очите са тъмнокафяви, клюнът е черен, рогов. Женският межняк има голямо сходство или с глухар, или с тетерев, но винаги по-малко от глухар и повече от тетерев. Дължината на мъжкия межняк достига 65-75 см, женските 55-60 см

Mezhnyaks са жизнеспособни, но стерилни. Настоящата песен на межняка е рязко различна и е напълно различна от течението на тетерука или тетерева. Среща се доста често, където дървесният тетерук и тетеревът се срещат заедно.

Удивителни срещи с межняци

Известно е, че природата се отвращава от вакуум. Екологична ниша, която се появи по някаква причина, не остава незапълнена за дълго. Тази теория се потвърждава частично от появата в природата на такава птица като межняка. Теченията на глухарите постепенно изчезват поради изсичането на узрели борови гори. Антропогенното въздействие също е важно, когато можете да се обадите в най-отдалечените места с кола, да не говорим за SUV. В резултат на това на местата на бивши течения остават малък брой птици, най-често женски глухар. Продължавайки да живеят тук и да посещават течението през пролетта, но не намирайки индивиди от противоположния пол на него, женските започват активно търсене. И понякога тяхната упоритост, или по-скоро основният инстинкт, присъщ на природата, води глухарите до течението на тетерука, което в пролетна сутрин в спокойствие се чува от няколко километра. Въпреки че това са различни видове, те все още принадлежат към реда, подобен на пиле, което означава, че имат много общи неща в морфологията. В резултат на това мъжки тетерев и женски глухар се чифтосват, след което от поставения съединител се появяват пилета. Това не са глухари или тетереви, това са межняци.

Поради междувидово кръстосване това потомство не е способно за по-нататъшно размножаване, то е стерилно. С течение на времето, когато посещават тетерев, межняците, като по-големи индивиди, заемат по-добри текущи места и преследват по-малки мъже от тетерев, като им пречат да се чифтосват с женските. И с течение на времето такъв ток може да намалее и дори да се разпадне. Подобен пример наблюдаваме на едно от теченията на тетерев в района на Миори, където три нови межди изгониха много мъжки тетереви в периферията на течението, заемайки централната му част, която е най-важната от гледна точка на тетерука. И за 5-7 години токът намаля от 25-30 настоящи "черни" до 10-15. Планираме да го посетим тази година и да получим окончателен отговор за влиянието на межняка върху безопасността и размера на определен течен тетерев..

Образът на межняка съчетава характеристиките на два вида птици.

Така че, с теглото на тетерева 4,5 кг и тетерева от 1,2 кг, теглото на межняка е 2,2 кг. Основният цвят на долната част е тъмен, само върховете са бели.

Глухарят има същите пера, но при тетеревите преобладаващият цвят на долната част е бял с малки черни върхове на пера при някои възрастни.

Наличието на брада е по-характерно за дървесния тетерев.

Клюнът на межняка е черен, като тетерев, опашката е права, само много скъсена, с 18 пера, но формата е като на глухар. Само последният има 17 пера.

Вярно е, че понякога екстремните кормчии имат лек завой като лира, доста малък. На крилото първичните и вторичните пера са оцветени в кафяво, точно като глухара. Бялото петно ​​на лакътната крива на крилото е много по-малко, отколкото при глухаря, но присъства. Челото е с форма на глухар, докато шията е по-къса. Ето такъв вид хибрид, създаден от природата, даващ му живот. Не може да се нарече вид: всички тези признаци не са генетично фиксирани и не се предават на следващите поколения, тъй като птиците са стерилни. Но за природата, вероятно, нищо не е излишно. Mezhnyak може да служи като обяд за някого в хранителната верига и да поддържа жив обикновен тетерук или тетерев. Но това изисква проучване и поради липсата на достатъчен брой наблюдения в природата става почти невъзможно.

Тази година, в началото на третото десетилетие на март, познатият ми ловец Иван Окулович ми се обади и каза, че местните наблюдават някаква странна птица от няколко месеца в селото и той подозира, че това е межняк. След няколко часа вече стоях до селската ограда. Межняк седна на руло слама.

В градината пилета се хранеха спокойно, последвани от плът. Досадният дъждовен дъжд не подсказваше набързото поведение на пилетата. Когато птиците се разпръснаха през оградената градина, межнякът слезе от сламата и започна да се приближава до пенсиониращата се кокошка. По някое време той разпуши късата си опашка и се опита да се грижи за нея, вероятно разчиташе на повече. Но това явно не харесва петела и той, изпънат на крака в една линия, крещи силно. Пилето се затича към нея и межнякът тръгна след нея.

Но след това страшен петел отново влезе на арената, пропял, направи няколко крачки към него. Това беше достатъчно. Межняк спря и сякаш нищо не се беше случило, започна да търси зърна в чупещата се трева. Днес не се получи, работи утре.

Както каза жител на селото Любов Юхнович, през нощта той лети към потъмняващата гора. Но понякога межнякът остава в селото, разположен на водна кула или комин на изоставен магазин. Но на разсъмване всеки ден той е точно там, близо до двора ни, крачейки по пътя. Търпеливо чака, понякога седнал на покрива, собственикът да пусне пилетата навън и да ги нахрани.

Ако в началото на появата си в началото на януари той просто се нуждаеше от компания от рода си, както и от храна за възстановяване след малка травма на крилото, получена в природата, сега, в края на март, мислите му са съвсем други: идва времето на брачните игри, пролетта текущ. Повишаването на нивата на тестостерон, заедно с увеличаване на продължителността на деня и слънчевата светлина, от неизвестна сила, привлича птиците на едно място - течението. И в този случай вероятно по някаква причина такова място в природата престана да съществува и този петел не намери нищо по-добро от това да лети до домашни пилета. Макар и далечни, но все пак роднини.

Днес внучката им Настя Юхнович дойде от града на почивка при дядо си и баба си и реши да лекува горския петел.

Тя наистина харесва всички животни, живеещи в селото, включително восъци, снегири и врабчета, които постоянно летят тук, за да се хранят.

Тя взе купичка зърно и дойде да се храни на онова място на оградената градина, което межнякът избра за себе си. Тя само махна с ръка със зърното, когато межнякът изтича до нея с висока скорост 3-4 метра, разпуши оскъдната си опашка, спусна крила на земята, както правят в природата, когато тетеревът и глухарят глупак изсъска заплашително..

Това, което природата не му е дала, са гласове - малко хрипове и това е всичко. Настя се покри с ръка, страхувайки се да не я удари с клюн или крила.

Межняк не обърна никакво внимание на хвърленото зърно. Когато Настя тръгна право към него, межнякът, разбира се, отстъпи, но не се предаде. И щом тя спря или приклекне, за да получи целия кадър, демонстративните атаки се повториха отново.

Седнах тихо на един стол близо до оградата в градината и се опитах да уловя тези сцени. При моя подход межнякът избяга, понякога полетя нагоре към покрива или стълба.

Като цяло той държеше дистанция с мъжете, не влизаше в конфликт.

Виктор Юхнович напусна къщата и започна да пуска пилета от обора в задния си двор. В селото сега не го правят рано, от страх от нападение от ястреб. Пилетата нямаха време да се хранят правилно, но межнякът е точно там, гледа от покрива и след това лети в гъсталака на сливовата гора.

Скривайки се зад един храст и изчаквайки пилетата да се приближат, важно е да излязат навън и, показвайки им свободната си опашка, се опитва да впечатли.

В по-голямата си част те игнорират пропастта, понякога бягат, когато той се приближи твърде много. В края на краищата пилетата имат свой петел, който зорко наблюдава отделенията. И щом межнякът стане твърде арогантен, петелът се втурва да се бие с него. Въпреки разликата в размера, межнякът не се оттегля, правейки атаки срещу собственика на кокошарника. Използват се крака, шпори, крила, клюн, пера хвърчат отстрани.

След това за известно време всичко се успокоява, дуелистите отиват на местата си. Петелът продължава да наблюдава отблизо пилетата. От време на време, позволявайки си да кълне зърната, той примижава с едно око към межняка. По това време той се оглежда, периодично разтваря опашката и крилата си, сякаш казва: „Ние с теб ще се броим, докато битката не бъде загубена, но не и битката“..

И тогава той отстранява разочарованието от неуспеха си върху две млади миналогодишни петелчета, веднага щом се появят в полезрението му. Тези птици наистина се страхуват от горския си колега и се опитват да избягат, без да се опитват да участват в единична битка, въпреки че самите те са два пъти по-големи от него..

В двора имаше още един петел миналата година, но межнякът силно разкъса гребена си и собственикът изпрати жертвата на супата. Да, това е случаят, когато размерът няма значение. Настойчивост, вълнение, жажда за победа, тази птица не държи!

И това въпреки факта, че от всичките шест межняка, които срещнах в природата, този беше най-малкият, наистина малко по-голям от черен тетерев. Времето ще покаже как ще завърши взаимната връзка между домашните пилета и межняци, птици от дивата природа. Мисля, че след края на пролетния период хормоните ще намалят ефекта си, той безопасно ще напусне този селски двор в селото и ще отлети, за да живее в горите и полетата. Ще се опитам да разкажа на читателите на портала wildlife.by за това в следващите материали..

Снимка от автора (март-април 2017)

Терен тетерев и хибрид дървен тетерев

Последната букова буква "k"

Отговор на въпроса "Хибрид от тетерук и тетерев", 6 букви:
межняк

Алтернативни въпроси в кръстословици за думата межняк

Птица, кръстоска между черен тетерев и глухар

Кръстоска между черен тетерев и глухар

Лентата, ръбът, разделящ зърнените полета. „Зайци лягат на межняка“

Кръстоска между глухар и тетерев

Определение на думата межняк в речниците

Уикипедия Определение на дума в речника на Уикипедия
Межняк (Tetrao medius) е хибрид от тетерук и тетерев. Mezhnyaki са жизнеспособни и могат да дадат потомство. Сред хибридите има повече мъжки, има и подобни на дървесните тетереви, а има и подобни на тетеревите. Смята се, че първият тип е резултат от кръстосване.

Велика съветска енциклопедия Значение на думата в речника Велика съветска енциклопедия
птица, кръстоска между женски глухар и мъжки тетерев. По размер и цвят е по-близо до тетерева. Не дава потомство. От време на време се среща в местообитанията и на двата вида, но по-често, когато в резултат на прекомерен лов броят на мъжките дървесни тетереви е силен.

Смес от дървен тетерук и тетерев

K U R IN Y E

Тетерев, тетерев, лешник - горски птици на Русия. Те са различни на външен вид, но начинът им на живот е сходен. През пролетта си говорят, всеки по свой начин. Течението ще изтече - мъжките се линят (старите пера се заменят с нови), криейки се в отдалечени места. А женските се инкубират в дупка под храст от 4 до 15, но обикновено от 6 до 8 яйца. През септември те се събират на малки стада: жени с женски, петли с петли. Така че целият студ се поддържа в стада. През зимата фуражът е борови, елови, кедрови игли, по-рядко смърч. Е, червени боровинки и други плодове се събират. Нощуват в снега. От дърво или направо от лятото те падат в снежна преспи, отделят малко под кората, крият се и спят. При виелица и измръзване те не пълзят изпод снега дни наред. Няма вятър и е с десет градуса по-топло, отколкото на повърхността. Ако след размразяване удари силна слана и ледена кора покрие снега над птиците, се случва да умрат, не успявайки да се освободят. Ловците знаят как да събират тези замразени птици.

А през пролетта - отново актуални. Там, където тетеревите се придвижват в близост до горските тетеруки, се случва да се появят техните хибриди - межняци. Хибридите са по-скоро дървесни тетереви, не всеки ще ги различава, но те летят до черни тетереви, за да летят. Межняците са по-силни от тетеревите и живеят по-безразсъдно. Гласът обаче прилича на глухар. По-рано се смяташе, че тези кръстоски между тетерев и дървен тетерев, както всички междувидови хибриди, са стерилни. Оказа се, че не: както с тетерев, така и с тетерев дават потомство. По-добри от дървесните глухари, те се вкореняват в съвременните изтънени гори в Европа. Затова те ги заселват там, където искат отново да отглеждат дървесни глухари.

//Биология. Енциклопедия за деца. / Гл. изд. и комп. Светлана Исмаилова.-2-ро издание, преработено. и допълнителни - М.: "Аванта +", 1994. - 688 с.: ил., с. 516

ГЛАВА


Род на големи птици от семейство тетерукови. По време на изпълнението на текущата песен, мъжкият губи слуха си за няколко секунди (оттук и името). Дължина 56-85 см, тегло 4-5,5 кг, понякога до 6,5 кг. 2 вида, в горската зона на Евразия: дървесен тетерук (G. yoke-Qallus), разпространен в горите на СССР от Vost. Карпати до Байкал, каменни тетеруци (G. parvirostris) - от Байкал до Камчатка и Сахалин. Полигами. Ток на земята и дърветата. Хранят се на земята, през зимата с дървета (игли от бор, кедров бор, по-рядко смърч, пъпки от лиственица, бреза и др.). Поради обезлесяването площта на Г. е значително намалена. Ловен обект. В резерватите Дарвински и Березински Г. се отглежда в плен. 1 подвид в Червения списък на IUCN. В природата има хибрид между дървен тетерев и камък G.; популярно име. хибриден екземпляр - межняк.


//Биология. Голям енциклопедичен речник. / Гл. изд. М. С. Гиляров.3-то изд. - Москва: Велика руска енциклопедия, 1999. - 864 с.: Ил., 30 страници в цвят.


За дървесния тетерук е писано много, както и за тетерева. И, разбира се, „песните“ на дървесните тетереви са описани най-подробно - тяхното течение. Дори легендата е сгъната (откъдето идва и името на птицата), че глухарят, докато се чифтосва, е толкова увлечен от пеенето си, че не чува нищо.
Глухарът наистина пее много ентусиазирано.
Тя обаче престава да чува, птицата „спира“ не по време на пеене, а по време на последните тактове, четири до осем секунди преди края на песента. Защо това се случва, все още не е ясно. Като цяло дървесът е много предпазлива птица, живее като правило в гъсти гори, държи се в храсти или в гъсти корони на дървета. Търси храна на земята и по дърветата, през периода на гнездене се премества да живее на земята. Всъщност това се отнася главно за дървесните глухари, защото само тя инкубира яйца (инкубацията продължава двадесет и четири дни) и излюпва пилета.
Пилетата стават подвижни, едва изсъхват, към десет дни живот вече летят добре и в края на лятото стават напълно независими. По това време дървесните тетереви започват да се разсейват на малки стада (като тетереви). Но за разлика от тетеревите, които имат и женски, и мъжки в стада, дърветата са строго разделени на "мъжки" и "женски" компании.
Глухарите са дори по-тревопасни от тетеревите, но подобно на тях те драстично променят храната си според сезоните, като често ядат грубо, трудно смилаемо: игли, крайни клони на дървета. Следователно в стомасите на дървесните тетереви, както и на тетеревите, има много камъчета - „воденични камъни“, които смилат храната. Те дори смилат черупката от кедрови ядки, тези птици често се хранят с тях в Сибир през зимата.
Глухарите са по-малко многобройни от тетеревите и сега стават като цяло редки. Възрастните умират от бракониери и ловци, броят им намалява поради изчистването на горите, подходящи за живота им. Младите животни умират от неочаквани студове, различни хищници убиват дървесни тетереви. И въпреки че пилетата, криейки се, сякаш стават неуязвими - те са добре замаскирани, нямат мирис, а майката, подобно на тетерева, старателно прогонва враговете - само двадесет процента от появилите се през пролетта оцеляват до есента.

// Книгата на природата: Истории / Автори Ю. Дмитриев, Н. Пожарицкая, А. Владимиров, В. Порудомински. Качулка. Б. Долников, В. Лаповок, М. Сергеева. - M.: Det lit., 1990. - 399s.: Ill. (Библиотечна поредица).

R Y B H I K


Птица от семейство тетевен. Дължина до 37 см, тегло 330-80 г. Долната част на тарза и пръстите са голи. Разпространява се в умерения пояс на Евразия; в СССР - в горската зона от Карпатите до Сахалин (отсъства в Кавказ и Камчатка). Живее заседнал, като прави само кратък роуминг за фураж. Урежда Р. отп. по двойки във влажни, осеяни иглолистни и смесени гори, особено по долините на реките. Тревопасни; през зимата се храни с котки от бреза, елша и др. Ценна дивеч птица

//Биология. Голям енциклопедичен речник / гл. изд. М. С. Гиляров. - 3-то изд. - М.: Голяма руска енциклопедия, 1999. - 864 с.: Ил., 30 стр. цвят тиня.

Рябче


Имаше девет яйца, но едното беше унищожено от стара усойница, която се натъкна на гнездото седмица преди появата на пилетата. Останалите имаха късмет, оцеляха. Никога не се знае какво се случва с лапите лешникови тетереви през онези три седмици, които лежат в дупка, застлана с трева и листа, шест до десет пъстри, светлокафяви яйца, някъде близо до дупето на дърво, на хамук, в блатиста иглолистна гора?
Понякога няколко горски пилета нямат сили да отблъснат съединителя си от гладна лисица, малка, но жестока невестулка, миещо куче, неравен язовец или от същата усойница. Съединителите в зъбите на кучетата умират, черни разбойници-гарвани опустошават гнездата.
Законите на природата не са шега работа. Страхът и любовта управляват света. Страхът е добре познат на пилетата преди раждането. Те разбират тревожните писъци на майката много преди да бъдат освободени от яйцата. Те разпознават нейния тих, предпазлив глас, когато тя се върне в гнездото след кратко отсъствие. По нейно призив те усърдно се измъкват от плен, като упорито чупят черупките на яйцата отвътре. Те ще научат за любовта по-късно, сега под слънцето, когато видят майка си, като нашата, единствената, нежна и безразсъдно отдадена на децата си..
Няколко часа по-късно, след като изсъхнаха и се затоплиха под крилете на лешников тетерев, пилетата тичаха оживено, мигаха на живо, червеникавокафяви топчета в тревата на горска поляна, имитирайки усърдно родителите си, все още неудобно кълвейки паяци, комари и мушици.
Само месец по-късно, в началото на юли, те бяха неузнаваеми. Пораснали, в цветно детско перо, неспокойни и любопитни, като всички деца по света, които вече знаят как да летят, младите тетереви ловко хващат насекоми, листни бръмбари, земни бръмбари, конници, кълват млади издънки от горски треви, обират ранни плодове. При най-малката опасност пилетата ловко се скриха на земята или в клоните на дърветата.
През септември младите лешникови тетереви се стопиха в перо, почти неразличимо от оперението на възрастни птици. Те вече не се нуждаеха от родителски грижи, но въпреки това охотно отговаряха на призива на майка си..
След това, в средата на есента, трима души отговориха на примамливия свирк, той и двете му сестри. Горската поляна, обрасла с дебел смърч по краищата, остана безмълвна. Някъде тук майката току-що беше отговорила, сега утихна, когато се появиха. Обикновено не се криеше. Той беше най-внимателен, летейки не директно към гласа, а леко встрани. Притискайки се към тъмния ствол на коледното дърво, лешниковият рябчик, напълно слят с дървото, чакаше, неразличим в гъстите клони.
Още преди първия сняг младата лешникова тетерева намери половинка - петниста кокошка, която наскоро бе отлетяла за зимни жилища във влажна речна елша от далеч обрасла сеч. Те не се разделиха, живяха заедно до зимата, но през януари приятелят почина.
Предния ден имаше размразяване и до нощта замръзна. Снегът беше покрит с твърдата броня на кората, фатална за лешникови тетереви. Ако прекарат нощта в снега по това време, на следващата сутрин няма да излязат на слънце. Ще бъде топло снежно легло студен гроб за птици.
Те не посмяха да спят в снега, успокоявайки се за нощта високо над земята, плътно сгушени един до друг, напълно се сливат в ранния зимен полумрак със ствола и тъмните клони на мъхестата смърч, която ги е приютила.
Иглите на зъбите на жълтогръдия бандит, куницата, паднаха върху нея точно под тила. Всичко свърши миг по-късно. Смъртта на един живот дава продължение на друг, такъв е неизменният закон на дивата гора.
Топлата, снежна зима завърши тежко, като се проточи от февруарското лошо време, виелици и промразяване. На просеки в увиснала кора бяха изложени мокри, почернели пънове. Самотни голи дървета, обсипани с мъниста влага, които се бяха настанили в клоните. Само коледните елхи се бяха скупчили в зелени стада по ръба на гората, унило замръзнали около заснеженото блатно боровинково блато и се открояваха с ярка, свежа зеленина, напомняща за наближаващата пролет. Стана гладно в гората. Крехките храсти от калина и гладката планинска пепел вече не изгарят с рубините от замразени плодове, нарязани от птици в средата на зимата. Рядко оцелелите, доста оскубани гроздове, почернели и изсъхнали, само придават сирачество на скучната гора, увиснала под сиво дъждовно небе. Червените боровинки и боровинките, все още покрити със сняг, не са достъпни за всички по това време на годината. Най-лесният начин да стигнете до плодовете е върху големи мъхови подутини, където има по-малко сняг и плодовете са по-дебели. Гроуз знаеше за това. В най-дълбокия зимен сезон, когато плодовете на офика слязоха и шипките паднаха, той се хранеше с брези и елши, като вечер пълнеше гушата с обеци и пъпки. Сега, по-близо до пролетта, той все по-често прелиташе до ръба на блатото, пирувайки с бери, презимували под снега.
До края на зимата по-малко от половината остана в предишното си пило. Имаше достатъчно място за тях. В близкото минало хората без ограничение изливали отрови върху гората. Така те се бориха с вредителите по дърветата. Дали броят на бръмбарите и пеперудите, които не харесват, е намалял, е трудно да се каже, но горските животни определено са пострадали. Наред с други, са убивани и лешникови тетереви. Тези, които не са били отровени с отрови, са били избити от ловци. Но с времето нещо се обърка с хората. В старата гора, изсечена от хралупи с гъст подраст от брезови и елшови гори, не само лешникови тетереви станаха по-свободни. В края на зимата те имаха опасен съсед - млада женска ястребова птица. Този квартал скоро се превръща в преждевременната смърт на двамата му братя..
С първите размразени петна в началото на пролетта, доста изтънено семейство тетереви се премести от покритата със сняг гора от елша в иглолистната гора. Времето на любовта наближаваше.
Лешникът не знаеше причините за безпокойство, но с всеки хубав ден го усещаше все повече и повече. Гората, която се беше успокоила, безмълвна от края на януари, сега се съживи с кристала от сини песни, свирката и трелите лешникови тетереви и нервното барабанно търкаляне на капризни пъстри кълвачи.
Сега той отговори на гласовете на близките си нетърпеливо, с предизвикателство. Летя шумно, без да се крие, в страстен импулс. Непоносимостта към присъствието на Други петелчета заемаше цялото му същество. Той защити своята територия и беше готов да се бие с всеки, който посегна на правото му да се размножава..
Обикновено младите лешникови тетереви намират приятелки през първата есен от живота си, след като дълго време не се разделят с тях. Приятелката му почина, той търсеше нов. Младоженецът се появи в живота му едва в началото на април, когато, след като най-накрая се справи със снега в полетата, пролетта стъпи като пълна любовница под навеса на гората. Обречените сиви останки от бивши снежни преспи се скриха от страх от слънцето в гъстите гъсталаци на елхите. По краищата и просеките, покрай сивите, напоени тревни парцали от горски острици, тревните разсад започнаха да растат заедно. При топлите температури жълтите цветя на гъшия лук се отвориха към слънцето. След като разклатиха миналогодишния снеговалеж, кестенови шапки с къдрави шевове се излюпиха от земята, палачинки от гъби алеурия засияха с петна от алена кръв.

Булавинцев В.
кандидат на биологични науки

// J. "Млад натуралист", 2000 №1, стр.8-11

В територията на Алтай бяха преброени дървесните и тетеревите

За да се определи броят на планинския дивеч на територията на държавните природни комплексни резервати на територията на Алтай, рейнджъри и специалисти на КГБУ "Алтайприрода" от 1 април до 15 май проведоха мерки за пролетна регистрация на броя на дървесните тетереви и тетеревите.

Ловците водят пряко счетоводство на полето. Те наблюдават птици, излизащи към теченията сутрин и вечер, през целия брачен сезон, когато тетерев и глухар се събират на големи групи. Както казват ловците, чифтосването започва „когато брезовият лист стане с размер на стотинка“. Тестерът помага да се определи подходът на размножителния период при черните тетереви, а „начертаването“ е първите отпечатъци в снега в края на зимата, когато възрастните мъжки ходят, разперили криле и ги изтеглят през снега, оставяйки характерни бразди.

„Адресите“ на тока са известни на всеки ловец, като местоположението им, като правило, не се променя от година на година. Намирайки се в непосредствена близост до птиците, ловецът слуша внимателно, брои и записва. Като пляска с криле, той определя броя на пристигащите птици. Проследява възрастни мъже чрез „пеене“ - привличайки женска, те издават специфични звуци: удари, скърцане и съскане, блъскане и буболене. Ловецът също брои „мълчаливи“, женски и млади петли. Освен това, за пълна картина, той също така идентифицира единични „токовици“, проследявайки движенията им с помощта на навигатор.

Тази година сезонът на чифтосване на планинската птица отмина по-рано от обичайното - поради горещините през април, следователно до средата на май бяха събрани и обработени данни за броя на тетеревите в регионалните резервати. След проверка на всички изчисления експертите стигнаха до заключението: в регионалните резервати броят на популацията от глухари е стабилен, а популацията на тетерев е нараснала с 40% спрямо миналата година. Днес в резерватите с регионално значение живеят 223 тетерева и 722 тетерука. Общо, в допълнение към тези територии, в региона живеят 18065 дървесни тетерева и 228 651 черни тетереви, - съобщава Горският отдел на територията на Алтай.

справка

Глухарът е най-голямата птица от семейство тетереви у нас, заселва се в иглолистни гори, близо до блата, понякога в смесена гора. Тетеревът предпочита брезови горички и смесени гори, доминирани от трепетлика и бреза. За разлика от тетеревите, дърветата се хранят не само с растителна храна, но и с насекоми. В допълнение към билките, плодовете, листата и дървесните пъпки, диетата им съдържа бръмбари, скакалци.

По време на тежки студове тетеревът лежи в снега, образувайки там гнездова камера. Сънят на тетерука под снега е много чувствителен и когато хищникът се приближи, тетерукът бързо излита изпод снега и се изкачва по дървото. Тетеревът лети много добре, за разлика от глухаря.

Горската птица започва да се чифтосва с настъпването на пролетта и началото на брачния сезон. Мъжките се стичат на поляни и ливади, които не се променят година след година. На теченията мъжките дървесни и тетереви привличат женските с пеене. Първо пеят възрастни мъже, после млади хора. Впоследствие за всяка жена, особено ако са малко, се случват сериозни битки.

Понякога женските глухари или тетереви също могат да усетят липсата на "господа". В този случай женските глухари са принудени да летят до тетерева, а женските - към глухара, чифтосвайки се с представители на сроден вид. В резултат на тези връзки се ражда смес от тетерук и дървен тетерев - межняк. Межняк може да прилича както на глухар, така и на тетерев, в зависимост от това коя е била женската. Ако е имало женски тетерев, тогава межнякът прилича на дървен тетерев. Межняците живеят по същия начин, както останалите глухари, само че не могат да дадат потомство. Също като кръстоска между заек и бял заек, заекът маншет няма способността да се възпроизвежда. Но въпреки това межняците все още летят към течението, борят се и се опитват да пречат на чифтосването.

Ловец на глухари (филм)

Отличен филм на Сергей Герасимов от цикъла (Paradise not lost)
Фото ловът е много сложен и труден бизнес, понякога е по-лесно да се натисне спусъка на пистолета, отколкото да се направи отличен изстрел на дивата природа, но снимките, получени при този "лов" си заслужават времето и усилията.

Мястото, където се намира този глухарски поток, Игор Савченко се опитва да пази в тайна от ловците. Той научи за него преди три години и оттогава го посещава всяка пролет. Това се различава от много течения на дървесни тетереви с неочаквана характеристика. Обикновено тетеревите се намират в борови гори, където дървесът се храни с игли целогодишно, но тук няма нито едно борово дърво, защо дърветата са избрали толкова неподходящо място за течението? Може би тук някога е растяла борова или широколистна гора и генетичната памет кара птиците все още да се събират тук.?

Един от видовете лов винаги е бил популярен в Русия. Това е лов на глухари. В този случай уловът е значителен, тъй като дървесът е голяма птица. Месото му беше много уважавано по време на кралските празници. Дори и сега правилно приготвеното месо от дървен тетерев се счита за деликатес. Това е птица от семейство фазанови. А процесът на лов не е много прост и специфичен. Всеки, който веднъж е бил на такъв лов, ще иска да повтори това преживяване.

Пролетният лов за дървен тетерев е един от най-желаните за всеки ловец. Всеки истински ловец мечтае да получи трофея на реликтния красавец. Но мнозина отиват при пролетните глухари, само за да слушат дървесните тетереви и да се любуват на битките на пролетни дървесни тетереви. Пролетните течения на комарите обикновено са постоянни и местоположението им понякога е скрито дори от най-близките приятели. Трудно е да се получи добър дървен тетерев извън Русия, а в плен птицата не се размножава.

Глухарът е голяма птица от семейство фазанови, от рода на пилетата. Птицата дължи името си „глухар“ на добре познатата особеност на мъжкия по време на брачния сезон да губи чувствителност и бдителност, които ловците често използват.
Латинско име: Tetrao urogallus

Глухарът е една от най-големите птици, живеещи на територията на Евразийския континент. Теглото му достига 6 кг, дължината на тялото е 90 см, а размахът на крилата е 1,4 метра, което, макар и да отстъпва на размера на калифорнийския кондор, също е много впечатляващо. Телосложението на глухара е плътно, главата е достатъчно голяма спрямо размера на тялото, краката са пернати до пръстите на краката.
Подобно на повечето други птици, женският глухар е много по-скромен на цвят от мъжкия. Тонът на нейното оперение обикновено е кафеникаво-червен, с безброй малки петна от сиво, черно и червено, разпръснати по цялата повърхност на тялото..

Мъжкият е оцветен много по-богато. Главата, шията, гърбът и опашката му са синкаво-черни, гърдите му са черни с метален блясък на зелено, крилата му са кафяви. Коремът може да бъде или светъл с черни петна, или обратното, подхватът винаги е бял. На гърлото има "брада", образувана от дълги пера, клюнът е светложълт, доста стръмно извит на върха.

Храни се само с растителна храна и насекоми. Трева, цветя, плодове, листа от дървета, бръмбари, скакалци и други насекоми преобладават в лятната им диета...
Глухарът не използва често крилата си по предназначение - рядко лети. И ако наистина лети някъде, тогава като правило се издига не по-високо от дърветата.

За глухарите течението е може би най-интересното занимание в живота им. Те могат да се чифтосват по всяко време на годината, но брачният сезон започва едва през пролетта. През пролетта мъжките дървесни тетереви се стичат по поляни или ливади, които не се променят година след година и им служат като така наречените текущи риби. На теченията дървесните тетереви привличат женските чрез пеене, мъжките се бият помежду си, откриват кой е най-силният. "Мелодията" на изтичащите мъже е почти винаги една и съща: първо дървесът щрака и след това звучи донякъде подобно на съскане. В същото време той леко разперва криле, раздува опашката си и изпъва врата си. След известно време женските пристигат по течението. За всяка жена, особено ако са малко, се случват сериозни сбивания, при които по-слабата може дори да умре от рани.

Горският тетеруг започва да тече рано сутринта, няколко часа преди зазоряване. Но някои мъже с нетърпение очакват това събитие, че ще отлетят до сегашното в деня преди началото му..

Но женските глухари също могат да почувстват недостиг на "кавалери" поради бракониерство, болести и т.н. Тогава женските са принудени да летят до тетерука до тетерева и да се чифтосват с него. В резултат на тези връзки се ражда смес от тетерук и тетерев - межняк. Mezhnyaks може да бъде подобен на тетерук и тетерев. Всичко зависи от това коя е била женската. Ако женската беше дървен тетерев, тогава межнякът прилича на дървен тетерев. Mezhnyaks живеят по същия начин като останалите глухари, само че те не могат да дават потомство поради, така да се каже, смесване на кръв. Също като кръстоска между заек и бял заек, заекът маншет няма способността да се възпроизвежда. Но въпреки това, межняците все още летят към течението, но само за да се бият, а също и по всякакъв възможен начин, за да предотвратят сдвояването на двойки. Следователно в известен смисъл межнякът е вредно животно..

Ако чифтосването е успешно, тогава женската започва да си изгражда гнездо. Обикновено гнездата на дървесния тетерев се намират близо до теченията (1-1,5 км). Гнездото е малка дупка, облицована с клонки, трева, мъх и пера. Гнездото е много добре замаскирано и защитено от дъжд. След известно време в гнездото се появяват от 6 до 12 яйца с жълто-червен цвят с малки тъмни петънца, които женската снася в рамките на няколко дни. Излюпването на яйца трае от 3 до 4 седмици.

Мъжките не участват в инкубация на пилета, тъй като те са на път да лине. По това време те се страхуват от всичко и се крият в най-тъмните пустинни места на гората..
Излюпените пилета от тетерев се развиват много бързо. Женската ги отвежда на безопасно място почти веднага след раждането им. Ако първите дни от живота са до майка си, бягат от дъждовете и студа под крилото й, то след няколко дни вече могат да се замаскират добре в тревата. Те ще се скрият, за да не може всяко ловно куче да ги открие..

Майката героично защитава потомството си и често заблуждава феновете, за да пирува с пилета (куници, лисици и др.), Преструвайки се, че е ранена. Докато тя отвлича вниманието върху себе си, пилетата ще имат време да се скрият. Но въпреки всички усилия на майката, някои от малките дървесни тетереви все още умират, преди да достигнат есента. Те стават жертва на хищници или болести.

Глухар и интересни факти за него (11 снимки + 1 видео)

Първо, малко биология:

Глухар (лат. Tetrao urogallus) е голяма птица от семейство фазанови, от рода на пилетата.
Най-големият член на семейството и едно от най-големите пилета. Дължината на възрастните мъже е 60-115 см, теглото е от 2,7 до 6,5 кг, възрастните жени са съответно 50-60 см и 1,7-2,3 кг. Размахът на крилата е 87-125 см. Мъжкият има доста дълга заоблена опашка, мощен извит белезникав клюн, подобен на клюна на граблива птица, продълговати пера (брада) под клюна. Отдалече изглежда монотонно тъмно, близо до него е тъмно сиво с малък ивичест модел, главата и опашката са черни, крилата са кафеникави, на гърдите е тъмнозелен метален лъскав лигавник. Коремът и страните на тялото при повечето птици са тъмни (отстрани има бели ивици), в горските терени на юг от Урал и Западен Сибир (подвид T. u. Uralensis) коремът и страните, напротив, са бели с тъмни ивици. В основата на крилото има голямо бяло петно, белите тесни ръбове са на горните капаци на опашката, а перата на опашката също имат бели връхчета. И накрая, белезникав мраморен модел присъства в централните части на опашните пера. Червената вежда е много широка.

Глухарът (копалуха) е петнист, напречните ивици са по-широки и по-груби от тези на тетерука, перата са с по-бели и пухкави ръбове, на гърдите се развива монофоничен червен лигавник (в редки случаи липсва). Клюнът на женската е тъмен, относително малък, опашката е заоблена, без прорез.

Глухарите са полигамни, мъжете започват да маршируват през март, в снега. Постоянните места за лекинг често се намират в рядка гора в покрайнините на блата. Те ходят по дървета или по земята, в снега, течението с висока плътност на мъжките, битките между тях са рядкост сега, течението се счита за добро, ако дузина птици "пеят" върху него. Подобно на тетерука, дърветата се тълпят към течението вечер, стартират течението в сутрешния здрач. Теченията са постоянни, продължават от година на година, обикновено в сфагнумови борови гори в издигнати блата, в стара или средна възраст на борова гора, често в субории. Предпочитат се повече или по-малко изтънени стойки. Сегашният дървен тетерев разгъва опашката си като ветрило, спуска крила, изпъва врата си и надува „брадата“ си. По време на вокализация глухарът държи клюна си отворен, потрепва глава и често бавно върви по клон или по земята. До късната сутрин (в редки случаи до обяд и по-късно) птиците спират да текат и отлитат да се хранят. Теченията спират известно време след появата на зеленина, в средната лента - в средата на май.

Грижата за гнездото и потомството лежи изцяло върху женската. След чифтосването женските отлитат към гнездата си. Няколко женски в някои случаи могат да гнездят на 40-50 м една от друга. Женската подрежда гнездото по-често в близост до мястото на течението (не по-далеч от 300-450 м), обикновено в оскъдна зона на гората, на ръба на поляна или обрасла сеч, на земята в основата на ствол на дърво, сред млади растения от бор или смърч, в гъсталаци от хедър, див розмарин, боровинки или боровинки, понякога под ветрозащита.
Обикновено женската избира място под покрива на паднал или надвиснал клон от бор или смърч, под купчина ветрозащита, но понякога съвсем открито. В този случай женската изкопа вдлъбнатина в почвата или горската постеля и я подрежда с паднали иглички, малки клонки, сухи листа и пера. Дълбочина на тавата 8 см (3-13 см), диаметър 21-29 см.
В пълен съединител има 5-10 (обикновено 6-9) яйца, от време на време до 12 (на територията на Европа са наблюдавани съединения от 15, 16 и 18 яйца, очевидно снесени от повече от една женска). Черупката е скучна, жълтеникаво-бяла или охра-жълта, често с червеникав или кафеникав оттенък, покрита с плътно, фино, в някои случаи по-рядко и по-голямо, червеникаво-кафяво петно.

Периодът на гнездене се удължава: свежи съединители могат да бъдат намерени от април до края на май. Яйцата се снасят на интервали от 30-48 часа. Инкубацията започва след снасянето на последното яйце и продължава 26-29 дни. Има само едно пило на година. Женската напуска гнездото, за да се храни 2-3 пъти през деня за 10-20 минути. Женската седи на гнездото много плътно и оставя човека почти близо, разчитайки изцяло на съвършенството на камуфлажната си окраска. Ако по време на периода на гнездене е нарушен няколко пъти, тогава той може да хвърли съединителя.

Излюпването на пилета продължава 2–4 дни. Пилетата се излюпват добре развити, с тегло 33-35 g, покрити с пъстър жълто-кафяв пух и сухи, напускат гнездото и следват майка си. Глухарите са чувствителни към студ и влага. Следователно, при обилни и продължителни дъждове, те често умират. Тетеревите са активни само след като росата е утихнала, когато се преместят в „гърдите“ си сред блатата. Женската е много привързана към тях. При неочаквана среща с човек глупакът силно размахва криле и, произволно движейки се по земята, отнема от него пилото, което моментално „грах” се разпръсква във всички посоки. Пилетата се сгушват на земята, сливайки се с фона на горската постеля или се крият в тревата или сред корените, крият се дори когато околната ситуация ги демаскира. На 2-3-дневна възраст те не оставят миризма и не могат да бъдат открити от куче и, вероятно, от животно..
Глухарът води пилета в малко посещавани отдалечени места, придържайки се обаче към малки слънчеви ливади, ягодоплодни полета, оскъдни леки участъци от гората. Вече на 8-10-ия ден от живота, дървесните гъби могат да се преобръщат на кратки разстояния и след две седмици летят добре. Въпреки това, много пилета, поради различни причини, не живеят на възраст до 2,5 месеца..

Отводките продължават до края на есента, разпадането им става постепенно. Половата зрялост настъпва на възраст от една година, но само част от мъжете на възраст от 2 години участват в настоящата. Мъжките са склонни да се пазят от женските. Някои мъже са живели в природата на възраст до 13 години, в плен - до 18 години или повече. По време на ареала си дървесът е малка птица (с изключение на някои райони на европейския Север и Сибир), ловът за него е ограничен. Поради красотата на сегашния лов и високите трофейни качества, дървесът се счита за най-престижната планинска дивеч..

Интересни факти:

- Птицата дължи името си „глухар“ на добре познатата особеност на мъжкия по време на брачния сезон да губи чувствителност и бдителност, които ловците често използват.
- Популацията на обикновените дървесни глухари се оценява на 2 милиона птици, от които 95% живеят в Русия.
- Районът обхваща тайговата зона на Евразия от най-западните му покрайнини и на изток до около 120 ° изток. Северната граница обикновено съвпада със северната граница на непрекъснатата тайга.
- Нито един от хищниците не оказва значително влияние върху броя на дървесните глухари. Възрастните птици търпят незначителни щети само от големи хищници: куница и самур, лисица, вълк, росомаха, бухал, орел и белоопашат орел. Младите птици, особено на възраст 2-3 месеца, стават плячка на много по-голям брой хищници, сред които на първо място са яребът, сарих, куница, самур и хермелин. На редица места в Западна Европа, поради рязкото увеличаване на броя на дивите свине в ловните полета, броят на дървесните глухари започна драстично да намалява - дивите свине започнаха да унищожават значителен брой съединители.
- Подобно на черен терен, дървесният тетерев понякога има есенни течения, но обикновено те преминават вяло.
- Глухарите от различни подвидове имат свои собствени вокални характеристики. Например, западноевропейските птици, когато си играят, издават звук, характерен за корк, летящ от бутилка. Уралците издават класически звукови сигнали (двойно щракване, увеличаване на интензивността на песента и съскане).

- и двата пола имат ребра с крака, които са в състояние да защитят през студения сезон. Те имат редици от малки, удължени рогови нокти, които осигуряват ефект на снегоходки. Това доведе до германското фамилно име „Rauhfußhühner“, което буквално се превежда като „пилета с груби крака“. Тези така наречени „пръчки“ правят ясна следа в снега. Полът на птицата лесно се различава от размера на следите.
- Има около 16 подвида дървесен тетерук, които се различават помежду си в незначителни цветови вариации.
- Както в дивата природа, така и в плен, тетеревите могат да дадат общо потомство с тетерука, който се нарича "межняк". Mezhnyaks може да бъде подобен на тетерук и тетерев. Всичко зависи от това коя е била женската.
- През зимата дървесните тетереви живеят на стада и се събират предимно по клоните на дърветата. Въпреки това, при силни студове, птиците могат да се скрият в снега, скачайки в него директно от дърво. След това в снега дървесните глухари правят гнездова камера, в която са постоянно, излитайки само за да се хранят..

- Глухарът се храни и с едър фуражен клон, достъпен за него благодарение на мощния си клюн, режещите ръбове на който са подобни на ножиците, по-точно градинска резачка. Глухарът буквално "отрязва" издънките и го прави по-добре при измръзване, когато клоните и иглите станат крехки.
- Признаци на сексуална възбуда при птиците понякога се забелязват в края на февруари, за което свидетелстват „наброди“ - отпечатъци от стъпки в снега, които глухарът оставя да се разхожда и да докосва повърхността с крилата си. Отначало те се появяват на различни места, след това само на едно, избрано за течения. Но „набродите“ са само предвестници.
- По време на периода, когато женските са заети с отглеждането на млади животни, мъжките се държат разделени, изкачват се в гъсталаците, където се линят. Линеенето на мъжете е особено интензивно през първата половина на юли. Те с неохота се качват на крилото и в средата на юли напълно губят способността си да летят..
- Особено важно за избора на място на пребиваване е наличието на 2-3 мравуняка наблизо. Тази величествена и горда птица използва мравки не само за храна, но и периодично, за да унищожи досадните паразити.
- За да подобрят храносмилането, дървесните глухари поглъщат гастролити - малки камъни, които играят ролята на воденични камъни. От стомаха храната преминава в жлезистия стомах, където всъщност се усвоява. Общото тегло на които е 30 грама.
- При дървесните глухари с настъпването на пролетта веждите им се подуват и зачервяват за известно време..
- По време на полета птиците махат с криле по-често, отколкото вдишват въздух. В този момент те не се задушават само защото въздушните възглавници са прикрепени към белите им дробове, от които има цели пет парчета.

- Още в средата на 19-ти век е публикувано първото изследване за отглеждането на дървесни тетереви в плен. Домашните любимци на А. Хватов се излюпват от яйцата, които той е събрал в гората. Птиците живееха в плевня, бяха напълно опитомени. През пролетта мъжките започват да се чифтосват, а глухарите снасят яйца и отглеждат пилета.
- В Сибир живее тясно свързан вид от същия род, каменен глухар. За разлика от роднините си, той е по-малък и не се застоява дори по време на чифтосване и пее по различен начин от другия глухар.

- Глухарът е не само птица, но и безкрак гущер от семейство вретенови (Anguidae).

- В хералдиката глухарът е птица, която алегорично символизира свободата, както и дъха на живота. Глухарите очакват идването на нов ден - „има подходящо време за всеки бизнес“. Среща се в териториалната хералдика на Русия и Европа. Символът получи незначително разпространение в родовата европейска хералдика
- "Глухар", известен още като "висящ", "обесен" - в жаргона на служителите на криминално разследване, престъпление, вероятността от което е изключително малка.
- И накрая, глухарът е обявен за птица на 2020 г. в Беларус